Als je aan taurine denkt, denk je waarschijnlijk een Cola of een energiedrankje. Niet zo heel gek, maar het is meer dan een stofje dat je in dit soort dranken tegenkomt. Taurine is een organische verbinding die voorkomt in verschillende lichaamsweefsels, zoals de spieren, het hart en de hersenen. In het menselijk lichaam is het een stofwisselingsproduct van de zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine.
Wat is de functie van taurine?
Taurine wordt vaak als een slechte stof gezien, dankjewel media, maar speelt een rol bij veel onderdelen in het lichaam. Denk aan de regulatie van het calciumgehalte in cellen, de ondersteuning bij de galzoutproductie en de hartfunctie, en draagt bij aan de ontwikkeling en functie van skeletspieren. En dan denk je alles gehad te hebben, maar taurine helpt ook bij de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem.
Hoe gebruik je het?
Sporters kunnen taurine gebruiken als een (voedings)supplement, meestal in de vorm van poeders of capsules. Het wordt vaak ingenomen vóór of na de training om de prestaties te verbeteren en het herstel te bevorderen.
Wanneer kan je taurine het beste innemen?
Het is het beste om taurine in te nemen rondom je trainingen, dus vlak voor of na alle inspanningen. Dit zorgt ervoor dat je spieren optimaal profiteren van de voordelen van taurine.
In welke voeding zit taurine?
Taurine komt van nature, net als vele andere aminozuren, voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Het zit ook in kleinere hoeveelheden terug te vinden in sommige plantaardige voedingsmiddelen. Tot slot wordt het, zoals we aangaven in het begin, vaak toegevoegd aan energiedrankjes.
Heeft taurine bijwerkingen?
Taurine is over het algemeen veilig wanneer het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd. Bij zeer hoge doseringen kunnen echter maagklachten, duizeligheid en hoofdpijn optreden. Het is ook nooit een verstandige keuze om de aanbevolen dagelijkse dosering te overschrijden.
Is het een lichaamseigen stof?
Ja, taurine is een lichaamseigen stof. Het lichaam kan taurine zelf aanmaken uit de eerder benoemde aminozuren cysteïne en methionine. Toch kan extra taurine via voeding of supplementen nuttig zijn, vooral voor de sporters onder ons.
Taurine is dus beter – met name voor sporters – dan de meeste van ons denken. Doe dus vooral goed onderzoek als je supplementen wilt gaan gebruiken en stem, indien nodig, af met een medische professional of het in jouw situatie gunstig is. Meer weten over supplementen? Bekijk dan eens onze hele kennisbank!