Glycine is een eenvoudig, niet-essentieel aminozuur dat je lichaam zelf kan aanmaken. Het speelt een rol in de aanmaak van eiwitten, wat het een belangrijk aminozuur maakt voor iedereen, inclusief sporters.
Wat is de functie van glycine?
Dit aminozuur helpt bij de productie van creatine, wat direct invloed heeft op de energievoorziening van de spieren en hun herstel na inspanning. Daarnaast draagt glycine bij aan de gezondheid van je huid door de productie van collageen te ondersteunen, wat zorgt voor een sterke en soepele huid.
Hoe gebruik je glycine?
Glycine komt zowel voor in supplementvorm als natuurlijk in bepaalde voedingsmiddelen. Als supplement kun je het in poeder- of pilvorm innemen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en eventuele adviezen van een deskundige.
Wanneer kan je glycine het beste innemen?
De timing wanneer je glycine inneemt kan variëren, maar veel sporters kiezen ervoor om dit supplement rondom hun trainingen te gebruiken. Het kan bijvoorbeeld genomen worden na een training om het herstel te bevorderen of voor een training vanwege zijn rol bij de synthese van creatine.
In welke voeding zit het?
Glycine zit vooral in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivelproducten, en peulvruchten. Ook in gelatine, afkomstig van resten van de slacht, zoals de botten, huid en het kraakbeen van varkens (en soms ook van kalveren, gevogelte en de overgebleven delen van vis) is glycine rijkelijk aanwezig.
Heeft het bijwerkingen?
Bij normaal gebruik is glycine veilig en worden er weinig bijwerkingen gemeld. Echter, het is altijd belangrijk om binnen de aanbevolen hoeveelheden te blijven en bij twijfel advies te vragen aan een gezondheidsdeskundige.
Is glycine een lichaamseigen stof?
Ja, glycine is een lichaamseigen stof. Het wordt namelijk zowel in je lichaam geproduceerd als opgenomen uit je dieet. Er is niet echt een specifieke aanbevolen dagelijkse inname (ADI) voor glycine vastgelegd, maar men gaat er vaak van uit dat een gemiddelde volwassene dagelijks ongeveer 3 tot 5 gram glycine nodig heeft.
Dus, glycine! Het helpt niet alleen bij de opbouw van spieren en energievoorziening, maar ondersteunt ook de gezondheid van de huid. Meer weten over andere stoffen en supplementen? Bekijk dan onze hele kennisbank!