Ecdysterone is een natuurlijk ecdysteroïde hormoon dat in de basis de vervelling en metamorfose van geleedpotige regelt, zoals van krabben en insecten. De stof wordt ook wel Ecdyson of 20-hydroxy-ecdyson genoemd. De stof is tevens aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, waaronder spinazie, quinoa en cassave. Het innemen ervan werkt als een natuurlijke spierversterker. Wat doet het met je lichaam en hoe werkt het? Daar vertellen we meer over.
Ecdysterone heeft anabole werking
De chemische structuur van Ecdysterone lijkt ook wel een beetje op die van testosteron, waarvan bekend is dat het toename van de spiermassa triggert. Het valt echter niet onder anabole steroïde, omdat het een andere verbinding in het lichaam maakt. Dit zorgt ervoor dat je in tegenstelling tot het gebruik van synthetische anabolen geen last krijgt van agressieve bijwerkingen zoals haaruitval, een lager libido en stoornissen aan hart, lever en schildklier.
Ecdysterone worden om deze reden regelmatig verwerkt in supplementen voor sporters die spiergroei nastreven. Het is zover bekend veilig, legaal en staat niet op de WADA dopinglijst. Dat maakt het een veel gekozen alternatief voor synthetische anabolen.
Waar komt Ecdysterone vandaan?
We lazen dus al dat Ecdysterone van nature aanwezig is in bepaalde dieren en voeding. Ook in planten vinden we de stof terug. Een bekende plant waaruit de stof vaak gewonnen wordt is de Ajuga Turkestanica plant. Deze wordt van oorsprong veel gebruikt in de Aziatische en Oosterse geneeskunde voor onder meer maagklachten, hartkwalen en spierpijn. Men kwam erachter dat het spieren sneller laat herstellen en ze laat groeien.
Ecdysterone en Turkesterone zijn ecdysteroïden
Ajuga Turkestanica bevat naast Ecdysterone ook Turkesterone. Deze twee extracten worden ook wel ecdysteroïden genoemd. En waarom wordt dit nou juist voornamelijk uit de Ajuga Turkestanica plant gewonnen? Dat komt omdat deze hoge concentraties bezit.
Het is relatief gemakkelijk te winnen, waardoor de supplementen erg geconcentreerd kunnen worden. En dat is belangrijk voor sporters die deze natuurlijke anabool willen gebruiken, want als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de concentratie in spinazie dan zou je er wel extreem veel van moeten eten om hetzelfde binnen te krijgen (niet aanbevolen).
Voordelen Ecdysterone
De voordelen van Ecdysterone focussen vooral op het spierversterkende effect. Het verhoogt de spiereiwitsynthese, waardoor de spiermassa sneller toeneemt en dus ook de kracht. Bovendien valt het niet onder doping en zijn er ook geen agressieve bijwerkingen geconstateerd. Dat komt omdat de stof een andere verbinding maakt in het lichaam dan anabole steroïden (die binden aan androgeenreceptoren, Ecdysterone doet dat niet).
Al meerdere keren werd middels onderzoek op dieren en in vitro aangetoond dat het inderdaad die spierversterkende effecten heeft. Ook gebruikers hebben tot nu toe positieve geluiden laten horen. Zij melden spieropbouw én een verbetering van de prestaties.
Nadelen Ecdysterone
Zijn er ook Ecdysterone nadelen? Tot nu toe is er nog niet echt aangetoond dat het schadelijke effecten in het lichaam teweeg kan brengen. Het is echter belangrijk om te melden dat het onderzoek naar het gebruik nog erg schaars is, waardoor het nog niet 100% zeker te zeggen is dat het gebruik van Ecdysterone geen consequenties voor andere organen en lichaamsdelen kan hebben. Zo zou meer onderzoek van Ecdysterone in combinatie met bepaalde ziektes of afwijkingen interessant kunnen zijn.
Ecdysteroïden supplementen
Ecdysteroïden zoals Ecdysterone en Turkesterone zijn verkrijgbaar in de vorm van supplementen. Deze kun je zover bekend veilig slikken en zijn erg geschikt als je regelmatig in de sportschool bij de gewichten te vinden bent. Je kunt hier de aanbieders bekijken.