Zink

Zink is een mineraal dat van nature voorkomt in water en vele voedingsmiddelen. Het is een belangrijk sporenelement dat je lichaam nodig heeft voor diverse lichamelijke functies. Zo is zink voor sporters voornamelijk belangrijk vanwege de rol die het speelt in spieropbouw en herstel. 

Wat is de functie van zink? 

Zink helpt dus bij de spieropbouw, maar wat als je niet sport? Is het dan ook goed om te nemen? Absoluut! Zink ondersteunt namelijk ook het immuunsysteem, helpt bij de wondgenezing en speelt een rol bij de synthese van eiwitten en DNA. Het komt dus bij veel verschillende processen voor waardoor het belangrijk is om de hoeveelheid zink in je lichaam op peil te houden.  

Hoe gebruik je zink? 

Zink kan worden ingenomen via supplementen of verkregen worden uit voeding. Voor sporters zijn supplementen vaak een handige manier om ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingstoffen en hoeveelheid binnenkrijgen. Let op, wanneer je zink slikt is het verstandig om de dosering op de verpakking te volgen of voor de zekerheid om advies vragen bij een voedingsdeskundige. 

In welke voeding kan je het vinden? 

Zink komt voor in diverse voedingsmiddelen zoals vlees, schaal- en schelpdieren, noten, zaden, bonen en volle granen. Voor sporters zijn voedingsmiddelen zoals rundvlees, kip, pompoenpitten en amandelen goede bronnen van zink. 

Wanneer kan je zink het beste innemen? 

Zink kan op elk moment van de dag worden ingenomen, maar het wordt vaak aanbevolen om het bij een maaltijd te nemen. Dit kan helpen bij de opname van het mineraal in het lichaam en voorkomt mogelijke maagklachten. 

Heeft zink bijwerkingen? 

Bij een normale inname van zink via voeding en supplementen zijn er meestal geen bijwerkingen. Echter, een te hoge inname kan leiden tot misselijkheid, diarree, en hoofdpijn. Langdurig hoge doseringen kunnen zelfs de opname van andere mineralen verstoren. 

Is het een lichaamseigen stof? 

Zink is geen lichaamseigen stof, wat betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken. Het is dus belangrijk om voldoende zink via voeding of supplementen binnen te krijgen om tekorten te voorkomen. 

En daar heb je het, zink in het kort. Een belangrijk onderdeel voor sporters die meer willen halen uit hun sport. Benieuwd naar meer supplementen of voedingsstoffen? Bekijk onze hele kennisbank en verdiep je alle soorten supplementen! 

Sneller spiermassa opbouwen

Turkesterone AanbiedersTurkesterone stimuleert snellere aanmaak van proteïnes, waardoor je sneller spieren opbouwt en het brede lichaam krijgt waar je van droomt. Een natuurlijke en veilige anabole werking.

Gerelateerde artikelen

De 5 beste kettlebell oefeningen 

De 5 beste kettlebell oefeningen 

Een training met kettlebell oefeningen zorgt voor een combinatie van kracht, stabiliteit en cardio. Een kettlebell kan voor veel oefeningen gebruikt worden, hierdoor is het mogelijk om meerdere spiergroepen tegelijk te trainen. Bovendien zorgen de dynamische...

Top 5 Turkesterone supplementen voor 2025 

Top 5 Turkesterone supplementen voor 2025 

Turkesterone supplementen worden steeds populairder onder sporters en fitnessliefhebbers. Het supplement, afkomstig uit de Ajuga Turkestanica-plant, staat bekend om het ondersteunen van spiergroei en herstel. Het gebruik van turkesterone is een plantaardig alternatief...

De beste squatproof leggings voor 2025

De beste squatproof leggings voor 2025

Het kiezen van de juiste sportlegging kan een complex proces zijn, gevuld met talloze opties en overwegingen. In deze gids geeft Turkesterone je enkele tips en verkennen wij de beste squatproof leggings op de markt. Ook komen de belangrijkste factoren...

De beste powerlift schoenen voor 2025

De beste powerlift schoenen voor 2025

Powerlifting wint steeds meer aan populariteit en is niet langer alleen voorbehouden aan een selecte groep in gespecialiseerde sportscholen, maar wordt inmiddels door een breder publiek omarmd. Net als bij andere sporten zijn goede schoenen essentieel voor optimale...

Alles wat je moet weten over deloaden 

Alles wat je moet weten over deloaden 

Wil je meer uit je trainingen halen en tegelijkertijd blessures voorkomen? Een deload week, ook bekend als een rustweek, kan je daarbij helpen. Het is een geplande week waarin je minder intensief tot helemaal niet traint, zodat je lichaam kan herstellen. Spieren,...

Waarom koud douchen na het sporten 

Waarom koud douchen na het sporten 

Na een zware training is een koude douche misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch blijkt koud douchen na het sporten steeds populairder te worden onder sporters. Het koude water helpt niet alleen bij herstel, maar kan je ook energie geven voor de rest van de...