Bèta-alanine

Bèta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat door het lichaam wordt geproduceerd. Het komt vaak voor in sportvoedingssupplementen vanwege de voordelen voor uithoudingsvermogen en kracht. 

Wat is de functie van bèta-alanine? 

De belangrijkste rol van bèta-alanine is de productie van carnosine in spieren. Carnosine helpt de ophoping van melkzuur tijdens intensieve trainingen te verminderen, waardoor spiervermoeidheid (lees: verzuring) vertraagt. Dit leidt tot een verbeterd uithoudingsvermogen en prestatie. 

Hoe gebruik je bèta-alanine? 

Bèta-alanine wordt meestal ingenomen als poeder of capsule (aka als supplement), vaak verdeeld over de dag om het tintelende gevoel dat het kan geven te verminderen. Een gebruikelijke dosering is rond de 3 tot 6 gram per dag, maar dit kan variëren afhankelijk van het gewenste effect. 

Wanneer kan je bèta-alanine het beste innemen? 

Bèta-alanine kan het beste dagelijks worden ingenomen, los van het moment van trainen, om een optimale carnosinespiegel in de spieren op te bouwen. Voor sporters is een consistent dagelijks gebruik aanbevolen. Veel sporten gebruiken ook pre-workout (vlak voor het sporten) om het effect van bèta-alanine te benutten, maar dagelijkse inname werkt uiteindelijk veel effectiever. 

In welke voeding zit bèta-alanine? 

Bèta-alanine komt voor in dierlijke producten zoals kip, rundvlees en vis. Voor een hogere dosering wordt meestal een supplement aangeraden, aangezien het erg moeilijk is om via voeding alleen voldoende binnen te krijgen. 

Heeft het bijwerkingen? 

Een bekende bijwerking van bèta-alanine is een tintelend gevoel in de huid, ook wel paresthesie genoemd. Dit gevoel is ongevaarlijk en kan worden verminderd door de dosering over de dag te verspreiden. We helpen je daarom ook graag een mythe de wereld uit te helpen. Als je tintelingen voelt bij een pre-workout, dan is dat geen indicatie van een sterke pre-workout. Wat dan wel? Simpel, het is een indicatie van een hoge dosering bèta-alanine.  

Is bèta-alanine een lichaamseigen stof? 

Ja, bèta-alanine is een lichaamseigen stof, aangezien het door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Echter, vandaar ook de populariteit, is een inname via supplementen voor hogere prestaties aanbevolen. Pas wel altijd op bij het nemen van supplementen, iedereen zijn lichaam reageert weer anders op bepaalde stoffen en doseringen! 

Zo dan, misschien sta je nu zelf te tintelen om het te gaan nemen, maar dit is zo’n beetje wat je moet weten over de bekende onbekende stof bèta-alanine. Meer weten over supplementen? Bekijk dan onze hele kennisbank! 

Sneller spiermassa opbouwen

Turkesterone AanbiedersTurkesterone stimuleert snellere aanmaak van proteïnes, waardoor je sneller spieren opbouwt en het brede lichaam krijgt waar je van droomt. Een natuurlijke en veilige anabole werking.

Gerelateerde artikelen

Bodybuilding voor vrouwen: hoe begin je ermee?

Bodybuilding voor vrouwen: hoe begin je ermee?

Bodybuilding voor vrouwen is allang geen uitzondering meer. Steeds meer vrouwen ruilen cardio in voor dumbbells en ontdekken hoe krachttraining hun lichaam én mindset verandert. Wil je nu sterker worden, strakker in je vel wilt zitten of droom je van een...

Wat is RAD140 en waarom gebruiken?

Wat is RAD140 en waarom gebruiken?

RAD140, beter bekend als Testolone, is een Selectieve Androgeen Receptor Modulator (SARM) die steeds populairder wordt onder bodybuilders, krachtatleten en serieuze sporters. Wat RAD140 zo aantrekkelijk maakt, is dat het zich specifiek richt op spier- en botweefsel....

Incline dumbbell chest press correct uitvoeren? Zo doe je dat

Incline dumbbell chest press correct uitvoeren? Zo doe je dat

Incline Dumbbell Chest Press De incline dumbbell chest press is dé oefening voor een sterke en gespierde bovenborst. Veel sporters merken dat hun bovenste borstspieren achterblijven, ondanks regelmatig trainen. Door gebruik te maken van een schuine bank en losse...

10 beste manieren om je vetpercentage te meten

10 beste manieren om je vetpercentage te meten

Vetpercentage meten Je vetpercentage meten is slimmer dan simpelweg naar de weegschaal staren. Je lichaamsgewicht zegt namelijk weinig over de verdeling tussen vet en spiermassa. Iemand met een 'gezond' gewicht kan alsnog een hoog vetpercentage hebben of andersom. Wil...

Rack and pull: meer kracht en een grotere rug

Rack and pull: meer kracht en een grotere rug

De rack and pull is een variatie op de klassieke deadlift waarmee je gericht werkt aan meer trekkracht, sterkere heupen en een grotere bovenrug. De oefening wordt uitgevoerd vanuit een verkorte bewegingsbaan, meestal vanaf kniehoogte, waardoor je veel zwaarder kunt...

T-bar rows voor een rug van staal

T-bar rows voor een rug van staal

T-bar rows voor brede rugspieren T-bar rows zijn misschien geen flashy Instagram-oefening, maar ze zijn goud waard voor iedereen die werkt aan een gespierde, sterke rug. Deze compound oefening raakt je hele bovenlichaam: van je brede rugspieren tot je biceps en core....