BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids, op z’n Hollands: vertakte keten aminozuren. Deze aminozuren zijn belangrijke bouwstenen voor spierweefsel. Bij de BCAA’s draait het om leucine, isoleucine en valine. Ze spelen bijna de hoofdrol in de eiwitsynthese en energieproductie tijdens het sporten.
Wat is de functie van BCAA?
BCAA’s ondersteunen de spieropbouw en het herstel na intensieve trainingen. Dit doen ze door bepaalde signaalpaden te activeren die betrokken zijn bij spieropbouw, zoals het mTOR-pad. Daarnaast helpen ze spierafbraak te voorkomen, bevorderen het herstel en kunnen ook helpen bij het verminderen van spierpijn.
Hoe gebruik je BCAA?
BCAA-supplementen worden meestal in poedervorm aangeboden en kunnen gemengd worden met water of sap, net wat je zelf lekkerder vindt. Het is daarom eenvoudig te consumeren rondom trainingsmomenten. Je kan het dus zien als een hele gezonde aanmaaklimonade (sportdrank) die wel wat bijdraagt aan het lichaam.
Wanneer kan je BCAA het beste innemen?
Aangezien BCAA’s vooral invloed hebben op de spieren (aanmaak, onderhoud en herstel) is verstandig om BCAA’s voor, tijdens of na een training te nemen. Op deze manier kan je de spieropbouw en het herstel zo optimaal mogelijk bevorderen. Sommige sporters nemen het ook tijdens hun training om eventueel vermoeidheid tegen te gaan. Maar goed, het is geen antivermoeidheid supplementen.
In welke voeding zit BCAA?
Voedingsmiddelen rijk aan BCAA’s zijn onder andere wei-eiwitten, melk, soja-eiwitten, rundvlees, kip, vis en eieren. Verder zijn er ook plantaardige bronnen zoals gebakken bonen, linzen en kikkererwten. Dierlijke bronnen van BCAA’s worden over het algemeen wel als superieur beschouwd in vergelijking met plantaardige bronnen. Dit komt omdat ze een completer aminozuurprofiel hebben. En dat betekend weer dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft,
Hebben Branched-Chain Amino Acids bijwerkingen?
Bij normaal gebruik en dosering zijn ernstige bijwerkingen van BCAA’s best zeldzaam. Echter, is het belangrijk om te noemen, kan overmatig gebruik leiden tot een verstoring van de aminozuurbalans, wat nadelige effecten zou kunnen hebben.
Zijn het lichaamseigen stoffen?
Ja, BCAA’s zijn natuurlijk voorkomende aminozuren in het lichaam. Ze maken deel uit van de essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken en via voeding of supplementen moet binnenkrijgen.
Ziezo! Alles dat je moet weten over BCAA’s. Een belangrijk onderdeel voor sporters die hun spiermassa willen vergroten en herstel willen verbeteren. Meer weten over supplementen? Bekijk dan eens onze hele kennisbank!