Powerliften: alles wat je moet weten

door | 16 september 2022 | Fitness

Powerliften is een sport die steeds bekender wordt. Deze krachtsport richt zich op het zo zwaar mogelijk uitvoeren van drie soorten lifts: squatten, deadliften en bankdrukken. Wie regelmatig de sportschool bezoekt, zal deze oefeningen al af en toe uitoefenen zonder te weten dat dit eigenlijk bij powerliften hoort. In dit artikel vertelt Turkesterone je wat powerliften precies is, kom je meer te weten over de 3 lifts en vertellen we je wat de diverse voordelen van powerliften zoal zijn. Lees snel verder en ontdek alles over powerliften.

Wat is powerliften?

Bij powerlifting is het doel om zoveel mogelijk gewicht te delen, waarbij een onderdeel herhaalt wordt. Per onderdeel krijg je drie kansen om het uit te voeren, waarbij je een minuut de tijd per poging hebt. In totaal voer je 3 keer een squat uit, ben je 3 keer aan het bankdrukken en 3 keer aan het deadliften.

Het hoogst getilde gewicht dat wordt goedgekeurd telt vervolgens mee voor je totaalscore. Uiteindelijk is dus het doel van powerlifting om een zo hoog mogelijk totaal te krijgen. Er zijn ook speciale wedstrijden voor powerliften. Hierbij doe je mee op basis van je gewicht en geslacht. Zo kun je binnen je eigen gewichtsklasse een zo hoog mogelijke totaalscore proberen te behalen. Hierdoor kun je een podiumplek behalen of jezelf voor het NK kwalificeren.

wat-is-powerliften

Stromingen powerliften

Powerlifting kent twee stromingen: classic en equipped. Bij equipped powerlifting draag je een ondersteunend pak dat bijdraagt aan hoeveel gewicht je extra kunt tillen. Het kan ook zo zijn dat je knee wraps bij het squatten gebruikt. Bij classic powerlifting is dit allemaal niet toegestaan en draag je een singlet zonder ondersteuning. Sommige sportfederaties laten knee wraps echter wel toe. Bij zowel classic powerlifting als equipped powerlifting is het toegestaan om polsbanden, een riem, knee sleeves en deadlift sokken aan te trekken.

De 3 lifts

Powerliften bestaat uit drie centrale oefeningen: squatten, deadliften en bankdrukken. Wij leggen hieronder de diverse oefeningen uit en hoe je de precies moet doen. Zo weet je precies hoe je de oefeningen volgens de regels van powerlifting uit moet voeren.

Squat

De squat noemt men ook wel kniebuigen. Dit is de eerste oefening die je doet als je op wedstrijdniveau gaat powerliften. Bij de squat moet je aan diverse eisen voldoen, zodat de squat goed beoordeeld wordt door de juryleden. Het eerste wat je doet, is een paar stappen achteruit zetten zodat je voldoende ruimte voor de beweging hebt. Zorg ervoor dat je knieën gestrekt liggen en de stang stilligt. Vervolgens begin je met zakken. Een squat is diep genoeg als de vouw van je heup lager dan 90 graden is ten opzichte van de bovenkant van je knieën. Als je naar boven komt, moet je ervoor zorgen dat je knieën weer geheel gestrekt zijn. Vervolgens zet je de stang weer in de houder terug.

powerlift-squat

Deadliften

Onder de drie lifts valt ook het deadliften. Hierbij til je een barbell met gewichten van de grond op totdat je geheel rechtop staat. Ook bij deze lift komen diverse regels kijken. Je mag meteen met de oefening beginnen wanneer je hier klaar voor bent. Sta je rechtop, dan is het belangrijk dat je knieën geheel gestrekt zijn en je een rechte rug hebt. Je schouders mogen hierbij niet naar voren hangen. Zo creëer je een soort bolle positie van je bovenrug. Vervolgens laat je de barbell zaken en houd je deze vast tot hij de grond bereikt heeft. Je mag bij deadliften geen lifting straps gebruiken Je moet de stang met de blote hand vasthouden. Wel mag je magnesium gebruiken voor extra grip.

powerliften-deadlift

Bankdrukken

Bij bankdrukken leg je een gewicht doodstil op je borst neer. Vervolgens duw je deze weer terug omhoog. Het bankdrukken is onderdeel van de 3 lifts van powerliften, waarbij ook weer speciale regels komen kijken. Wanneer je aan het powerliften bent, moeten je billen en bovenkant van je rug het bankje raken. Je hoofd mag bovendien niet loskomen van de bank na het geven van het startsignaal. Je voeten moeten plat op de grond staan en mogen niet los van de vloer komen. Na het uittillen moeten je armen volledig gestrekt zijn. Vervolgens laat je de barbell zakken tot op de borst. Raakt de barbell je borst, dan houd je deze even hier. Vervolgens start je met het duwen tot de barbell weer terug is in de beginpositie. Hierbij zorg je ervoor dat je armen volledig gestrekt zijn. Plaats dan de barbell weer terug in de houder.

powerliften-bench-press

Hulpmiddelen bij powerliften

Bij het powerliften worden ook hulpmiddel gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld speciale knee sleeves gebruiken als compressie op je knieën. Ook houd je ze zo lekker warm. Hierdoor voorkom je blessures. Ook zijn er powerlifters die kiezen voor schoenen met een hak, omdat ze zo meer kracht kunnen zetten. Voor bescherming van de onderrug wordt vaak een liftbelt gebruikt. De polsen worden meestal beschermd door speciale wrist wraps.

De voordelen van powerliften

Powerliften heeft diverse voordelen te bieden als je jouw spieren wilt opbouwen. Wij hebben dan ook de belangrijkste voordelen van powerliften voor je op een rij gezet.

Kracht opbouwen

Powerlifting is zeker aan te raden als je kracht op wilt bouwen. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar het is iets wat door veel bodybuilders over het hoofd gezien wordt. Veel bodybuilders willen namelijk een zo mooi mogelijk lichaam hebben, waar ze hard voor trainen. Hierdoor richten ze zich vooral op de spieren die het meest zichtbaar zijn. Dit zorgt er echter voor dat bodybuilders weinig kracht hebben. Door de meest zichtbare spieren te trainen, krijgen ze een mooi lichaam, maar geen krachtig lichaam. Door powerlifting oefeningen te doen, kun je echt meer kracht opbouwen, omdat je je hierbij ook op de niet zichtbare spieren focust.

powerliften-voeding

Gericht trainen

Powerliften is ook een gerichte manier van trainen. Je gaat je richten op de squat, bench en deadlift en that’s it. Doordat je een paar oefeningen zeer effectief beoefent, zal je ook werkelijk effectief de juiste spiergroepen trainen. En doordat je de technieken van de oefeningen steeds beter leert, zal dit ook je training ten goede komen. Je traint met powerliften niet alles, maar het is wel ideaal om naast je huidige training te doen.

Je leert de juiste techniek

Als je een goede workout wilt doen, komt hier veel bij kijken. Zo moet je niet alleen hard werken, maar ben je ook best wat tijd kwijt. Ook is het belangrijk de juiste oefeningen te doen, zodat je echt resultaat bereikt. Wat hierbij van belang is, is dat je de juiste techniek gebruikt. En dat is wat je volop leert bij powerliften, wat dus ook een voordeel van powerliften is.. Er zijn oefeningen die zeer effectief voor bepaalde spiergroepen zijn, maar dat is alleen als ze op de juiste manier uitgevoerd worden. Misschien ben je dagenlang in de sportschool te vinden, maar boek je geen progressie. De kans is dan groot dat het aan je techniek ligt. Ga je powerliften, dan leer je van begin af aan de juiste techniek toe te passen. Dit komt doordat de kans op blessures anders vrij groot is. Veel powerlifters zijn dan ook lang bezig om eerst de techniek goed onder de knie te krijgen, voordat ze grotere gewichten gaan liften. Doordat je bij powerliften de techniek goed leert, helpt dit je ook bij je algemene trainingen. Je leert om je hele lichaamsgewicht te gebruiken en bouwt kracht op die je perfect kunt gebruiken bij het goed uitoefenen van de oefeningen.

Powerlift wedstrijden in Nederland

Je kunt in Nederland ook meedoen met powerlift wedstrijden. Hiervoor moet je eerst lid zijn van de powerliftbond. In Nederland is de KNKF (Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond) de officiële bond. Je kunt meedoen aan open wedstrijden, maar er worden ook wedstrijden voor studenten georganiseerd. Verder zijn er nog aparte wedstrijden voor subjunioren, junioren en masters en kun je meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen. Laatstgenoemde zijn open kampioenschappen, waar wel een kwalificatie-eis voor is. Enkel de beste powerlifters van Nederland doen hieraan mee. Ben je beginner ,dan kun je ook meedoen aan speciale beginnerswedstrijden. Zo kun je erachter komen of je verder wilt met powerliften op wedstrijdniveau.

Powerliften met Turkesterone

Powerliften en Turkesterone zijn de ideale combi! Je kunt hiermee jouw spieren opbouwen, terwijl je tegelijkertijd je vetpercentage verlaagt. Misschien overweeg je om te gaan powerliften en ben je op zoek naar iets waarmee je sneller spieren opbouwt. Iets wat geen vervelende bijwerkingen heeft. Met Turkesterone zit je dan helemaal goed, want onze supplementen hebben geen bijwerkingen. En niet alleen bouw je hier sneller meer spieren mee op en verlaag je je vetpercentage, je zorgt er ook voor dat je immuunsysteem en libido een boost krijgen. Wat zo fijn is aan Turkesterone, is dat het een natuurlijk extract is dat dezelfde anabole werking heeft. Echter zijn het geen echte anabolen. Turkesterone is in tegenstelling tot anabolen veilig en een zeer geschikt alternatief hiervoor.

Bekijk eens onze Turkesterone producten in onze webshop en combineer Turkesterone met powerliften voor nog meer effectiviteit!

door | 16-09-2022 | 0 Reacties

Jurgen de Vries

Jurgen de Vries

Passievolle fitnessfanaat die dagelijkse routines deelt voor een gezonder leven. Inspirerend, motiverend en altijd op zoek naar de volgende grote workout trend

Sneller spiermassa opbouwen

Turkesterone AanbiedersTurkesterone stimuleert snellere aanmaak van proteïnes, waardoor je sneller spieren opbouwt en het brede lichaam krijgt waar je van droomt. Een natuurlijke en veilige anabole werking.

De top 10 beste hyrox schoenen voor mannen 

Misschien heb je al van de sport gehoord, ben je compleet nieuw of heb je al heel wat ervaring, weten wat goede schoenen zijn is nooit verkeerd! Mocht je al bekend zijn met sport dan kan je direct naar onze top 10 toe gaan. Nog niet zo bekend met hyrox? Geen probleem!...

Voordelen van een plafond pull-up bar 

In tegenstelling tot de vrijstaande modellen, besparen plafond pull-up bars je een hoop ruimte. Ze passen perfect in ruimtes zoals garages zonder in de weg te staan. Plafond pull-up bars zijn gemaakt van stevige materialen zoals staal en aluminium. Dit betekent dat ze...

De top 5 crossfit schoenen voor dames in 2024: crush je WOD 

Op zoek naar de beste crossfit schoenen voor dames om je WOD (workout of the day) mee te domineren? Zoek dan niet verder, wij hebben de vijf beste crossfit schoenen voor je op een rijtje gezet. Tijdens het sporten belast je je benen meer dan bij een wandeling. Je...

De beste CrossFit grips: voor betere prestaties en bescherming van je handen 

Als je meer uit CrossFit wilt halen en tegelijkertijd je handen wil beschermen, zijn CrossFit grips onmisbaar. Als je ooit een training, ook wel bekend als WOD, hebt gedaan zonder de juiste bescherming, weet je dat blaren en eeltvorming onvermijdelijk zijn. Dit is de...

De beste powerlift schoenen op een rij 

Powerlifting, een discipline die steeds meer aan populariteit wint. Voorheen werd powerlifting voornamelijk geassocieerd met een selecte groep enthousiastelingen in gespecialiseerde sportscholen. Tegenwoordig is het echter een sport die door velen wordt omarmd. En net...

Een uitgebreide gids voor squatproof leggings

Het kiezen van de juiste sportlegging kan een complex proces zijn, gevuld met talloze opties en overwegingen. In deze gids geeft Turkesterone je enkele tips en verkennen wij de beste squatproof leggings op de markt. Ook komen de belangrijkste factoren...

Nootropics – De complete gids voor betere cognitieve prestaties

Ben je op zoek naar manieren om je cognitieve prestaties te verbeteren? Dan is het misschien tijd om nootropics te overwegen. Nootropics zijn voedingssupplementen die je cognitieve functies kunnen verbeteren, zoals geheugen, concentratie, creativiteit en motivatie. In...

Waarom supplementen zo belangrijk zijn voor je spiergroei en gezondheid 

Supplementen kunnen een belangrijke rol spelen bij het helpen bij het groeien van spieren. Hoewel voeding en training de sleutel zijn tot spiergroei, kunnen supplementen jouw voeding en training versterken en jouw prestaties verbeteren. Lees daarom verder waarom...

Turkesterone of Creatine gebruiken – de verschillen uitgelegd 

Creatine en turkesterone zijn twee supplementen die worden gebruikt om sporters te helpen hun prestaties te verbeteren. Hoewel ze beide worden gebruikt om spiermassa te vergroten, hebben ze verschillende kenmerken en verschillende gebruiksmogelijkheden. In dit...

Spiermassa opbouwen: zo doe je dat! 

Benieuwd hoe spiermassa opbouwen precies werkt? Turkesterone vertelt je er alles over! Wij zijn een onafhankelijke en informatieve website waar je alle ins en outs kunt lezen over het voedingssupplement Turkesterone. Spiermassa opbouwen valt perfect te combineren met...

Gerelateerde artikelen

De top 10 beste hyrox schoenen voor mannen 

De top 10 beste hyrox schoenen voor mannen 

Misschien heb je al van de sport gehoord, ben je compleet nieuw of heb je al heel wat ervaring, weten wat goede schoenen zijn is nooit verkeerd! Mocht je al bekend zijn met sport dan kan je direct naar onze top 10 toe gaan. Nog niet zo bekend met hyrox? Geen probleem!...

Voordelen van een plafond pull-up bar 

Voordelen van een plafond pull-up bar 

In tegenstelling tot de vrijstaande modellen, besparen plafond pull-up bars je een hoop ruimte. Ze passen perfect in ruimtes zoals garages zonder in de weg te staan. Plafond pull-up bars zijn gemaakt van stevige materialen zoals staal en aluminium. Dit betekent dat ze...

De top 5 crossfit schoenen voor dames in 2024: crush je WOD 

De top 5 crossfit schoenen voor dames in 2024: crush je WOD 

Op zoek naar de beste crossfit schoenen voor dames om je WOD (workout of the day) mee te domineren? Zoek dan niet verder, wij hebben de vijf beste crossfit schoenen voor je op een rijtje gezet. Tijdens het sporten belast je je benen meer dan bij een wandeling. Je...

De beste powerlift schoenen op een rij 

De beste powerlift schoenen op een rij 

Powerlifting, een discipline die steeds meer aan populariteit wint. Voorheen werd powerlifting voornamelijk geassocieerd met een selecte groep enthousiastelingen in gespecialiseerde sportscholen. Tegenwoordig is het echter een sport die door velen wordt omarmd. En net...

Een uitgebreide gids voor squatproof leggings

Een uitgebreide gids voor squatproof leggings

Het kiezen van de juiste sportlegging kan een complex proces zijn, gevuld met talloze opties en overwegingen. In deze gids geeft Turkesterone je enkele tips en verkennen wij de beste squatproof leggings op de markt. Ook komen de belangrijkste factoren...