Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die gunstig zijn voor onze gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Deze ‘goede’ bacteriën kunnen helpen bij het behoud van een goed werkende spijsvertering. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een betere algehele gezondheid.
Wat is de functie van probiotica
Probiotica kunnen verschillende voordelen bieden. Ze kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezond immuunsysteem en een efficiëntere opname van voedingsstoffen. Deze voordelen kunnen resulteren in betere lichamelijke functies en herstel. Deze functies van probiotica hebben ervoor gezorgd dat het een veelvoorkomend product is bij sporters.
Hoe gebruik je probiotica?
Probiotica zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk aan capsules, poeders en drankjes, maar wist je dat bepaalde voedingsmiddelen zoals yoghurt en gefermenteerde groenten ook probiotica bevatten? Het is echter bij capsules, poeders en drankjes belangrijk om de maximale inname op de verpakking te volgen. In de meeste gevallen staat dit beschreven als de dagelijkse dosis.
Wanneer kan je probiotica het beste innemen?
Over het innemen van supplementen is veel discussie, maar voor veel supplementen is er eigenlijk geen moment dat het ‘beste’ is om het in te nemen. Hetzelfde geldt voor probiotica, het belangrijkste is dat je het gewoon dagelijks neemt. Veel mensen hebben een voorkeur om probiotica in te nemen bij een maaltijd. Door de maaltijd wordt namelijk de overleving van de bacteriën in de maag te bevorderd.
Heeft probiotica bijwerkingen?
Voor de meeste mensen hebben probiotica geen bijwerkingen, maar sommige mensen kunnen milde bijwerkingen ervaren zoals een opgeblazen gevoel of winderigheid. Als je gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent en nieuwe supplementen aan je dieet wilt toevoegen, is het verstandig om eerst te overleggen met een zorgverlener.
Kan je het zien als een lichaamseigen stof?
Probiotica zijn levende micro-organismen die van nature in ons lichaam voorkomen, vooral in de darmen. Je zou het enerzijds kunnen zien als een lichaamseigen stof, maar het is ook in gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kefir en kimchi te vinden. Verder bevat ook al het groente en fruit probiotica.
Dus, daar heb je het. Probiotica in het klein 😉 Een mooie toevoeging voor sporters en iedereen die gezonder willen leven.