Kurkuma

Kurkuma is een felgele specerij die afkomstig is van de wortel van de Curcuma longa plant. Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken en staat bekend om zijn sterke smaak en gele kleur. Maar naast het gebruik in de keuken, wordt kurkuma ook al eeuwenlang toegepast in de traditionele geneeskunde vanwege de vele mogelijke gezondheidsvoordelen.  

Kurkuma Turkesterone kennisbank artikel

Wat is de functie van kurkuma? 

Kurkuma staat vooral bekend om zijn antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben. De sterkst werkzame stof in kurkuma is curcumine, een stof die helpt bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam. Door kurkuma te gebruiken, zou je het herstelproces kunnen versnellen. Dit heeft ervoor gezorgd dat kurkuma ook een nuttig en veelgebruikt kruid is onder sporters.  

Hoe gebruik je kurkuma? 

Kurkuma kan op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt het toevoegen aan je maaltijden, zoals soepen, stoofschotels, smoothies en aan rijst tijdens het koken om het een gele kleur te geven. Let op, want kurkuma heeft een erg sterke smaak. Voor degenen die de smaak te sterk vinden, zijn er ook kurkuma-supplementen in de vorm van capsules of poeders. Deze supplementen hebben geen smaak maar wel een hogere concentratie curcumine, waardoor de effecten worden versterkt. 

Wanneer kan je kurkuma het beste innemen? 

Het is handig om kurkuma tijdens of na een maaltijd in te nemen, omdat het dan beter wordt opgenomen door het lichaam. Het combineren van kurkuma met zwarte peper kan ook helpen, omdat piperine, een stof in zwarte peper, de absorptie van curcumine verbetert. Veel supplementen zullen daarom ook een combinatie zijn van kurkuma en zwarte peper. Sporters kunnen baat hebben bij het innemen van kurkuma na een training om ontstekingen te verminderen en het herstel te bevorderen.  

In welke voeding zit kurkuma? 

Kurkuma is te vinden in verschillende gerechten uit de Aziatische keuken, zoals curry’s, rijstgerechten en soepen. Het wordt met name gebruikt in poedervorm, maar je kunt ook een verse kurkumawortel gebruiken. In supermarkten en natuurwinkels zijn er ook tal van producten beschikbaar die kurkuma bevatten, zoals thee, sappen en energierepen. Mogelijkheden genoeg om het op dagelijkse basis binnen te krijgen! 

Heeft kurkuma bijwerkingen? 

Over het algemeen is kurkuma veilig om te consumeren, maar in grote hoeveelheden, net zoals bij veel andere kruiden, kan het bij sommige mensen maagklachten veroorzaken. Het is altijd goed om te beginnen met een kleine hoeveelheid om te zien hoe je lichaam reageert. Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten voorzichtig zijn met kurkuma, want het kan mogelijk de bloedstolling beïnvloeden. 

Is kurkuma een lichaamseigen stof? 

Nee, kurkuma is een kruid en daarom geen lichaamseigen stof. Het is een natuurlijke specerij die je via voeding of supplementen kunt binnenkrijgen. Hoewel het lichaam zelf geen kurkuma produceert, kan het wel profiteren van de gezondheidsvoordelen die het biedt. 

Kurkuma in een (gele) flits uitgelegd. Meer weten over andere kruiden en supplementen? Bekijk onze kennisbank en verbreed je kennis. 

Sneller spiermassa opbouwen

Turkesterone AanbiedersTurkesterone stimuleert snellere aanmaak van proteïnes, waardoor je sneller spieren opbouwt en het brede lichaam krijgt waar je van droomt. Een natuurlijke en veilige anabole werking.

Gerelateerde artikelen

De top 10 beste hyrox schoenen voor mannen 

De top 10 beste hyrox schoenen voor mannen 

Misschien heb je al van de sport gehoord, ben je compleet nieuw of heb je al heel wat ervaring, weten wat goede schoenen zijn is nooit verkeerd! Mocht je al bekend zijn met sport dan kan je direct naar onze top 10 toe gaan. Nog niet zo bekend met hyrox? Geen probleem!...

Voordelen van een plafond pull-up bar 

Voordelen van een plafond pull-up bar 

In tegenstelling tot de vrijstaande modellen, besparen plafond pull-up bars je een hoop ruimte. Ze passen perfect in ruimtes zoals garages zonder in de weg te staan. Plafond pull-up bars zijn gemaakt van stevige materialen zoals staal en aluminium. Dit betekent dat ze...

De top 5 crossfit schoenen voor dames in 2024: crush je WOD 

De top 5 crossfit schoenen voor dames in 2024: crush je WOD 

Op zoek naar de beste crossfit schoenen voor dames om je WOD (workout of the day) mee te domineren? Zoek dan niet verder, wij hebben de vijf beste crossfit schoenen voor je op een rijtje gezet. Tijdens het sporten belast je je benen meer dan bij een wandeling. Je...

De beste powerlift schoenen op een rij 

De beste powerlift schoenen op een rij 

Powerlifting, een discipline die steeds meer aan populariteit wint. Voorheen werd powerlifting voornamelijk geassocieerd met een selecte groep enthousiastelingen in gespecialiseerde sportscholen. Tegenwoordig is het echter een sport die door velen wordt omarmd. En net...

Een uitgebreide gids voor squatproof leggings

Een uitgebreide gids voor squatproof leggings

Het kiezen van de juiste sportlegging kan een complex proces zijn, gevuld met talloze opties en overwegingen. In deze gids geeft Turkesterone je enkele tips en verkennen wij de beste squatproof leggings op de markt. Ook komen de belangrijkste factoren...