Creatine-monohydraat 

Creatine is een organische verbinding die van nature voorkomt in je lichaam, voornamelijk in je spieren en hersenen. Het helpt bij de productie van ATP (adenosinetrifosfaat), een molecuul dat energie transporteert binnen cellen, vooral tijdens intensieve inspanningen. Daarbij is creatine het meest onderzochte en gebruikte supplement ter wereld. 

Wat is de functie van creatine? 

Creatine speelt een belangrijke rol bij het leveren van snelle energie aan je spieren tijdens korte, intense activiteiten zoals gewichtheffen en sprinten. Het helpt ook bij het vergroten van de spiermassa, het verbeteren van kracht en het versnellen van het herstel na trainingen. 

Hoe gebruik je creatine? 

Creatine wordt meestal ingenomen in de vorm van een supplement. Het is beschikbaar in poeder, capsule of vloeibare vorm. Veel sporters beginnen met een laadfase, waarbij ze een hogere dosis nemen gedurende een paar dagen, gevolgd door een onderhoudsfase met een lagere dagelijkse dosis. Wat velen niet weten is dat creatine geen kuur is. Als je eraan begint hoef je na een aantal maanden niet te stoppen. 

Wanneer kan je creatine het beste innemen? 

Je kunt creatine het beste innemen vlak voor of direct na je training, samen met een maaltijd die koolhydraten en eiwitten bevat. Dit kan de opname in je spieren verbeteren en optimaal profijt bieden tijdens je training. Veel sporters nemen het ook op rustdagen om hun creatinegehalte op peil te houden en dat raden wij zelf ook aan.  

In welke voeding zit het? 

Creatine komt van nature voor in dierlijke producten zoals rood vlees en vis. Het is moeilijk om voldoende creatine binnen te krijgen via voeding alleen, daarom kiezen veel sporters voor supplementen. Dat scheelt overigens ook in de kosten.  

Heeft creatine bijwerkingen? 

Creatine wordt over het algemeen als veilig beschouwd bij aanbevolen doseringen. Mogelijke bijwerkingen kunnen maagkrampen, misselijkheid en gewichtstoename door waterretentie zijn. Drink voldoende water om de kans op bijwerkingen te verminderen. Neem het niet op een lege maag op de maagproblemen in te dammen. 

Is het een lichaamseigen stof? 

Ja, creatine is een lichaamseigen stof. Je lichaam produceert het uit aminozuren in de lever, nieren en alvleesklier. Het wordt opgeslagen in je spieren en gebruikt tijdens fysieke inspanning. 

Creatine, een belangrijk onderdeel voor sporters die hun prestaties willen verbeteren en hun spiermassa willen vergoten. 

Sneller spiermassa opbouwen

Turkesterone AanbiedersTurkesterone stimuleert snellere aanmaak van proteïnes, waardoor je sneller spieren opbouwt en het brede lichaam krijgt waar je van droomt. Een natuurlijke en veilige anabole werking.

Gerelateerde artikelen

De 5 beste kettlebell oefeningen 

De 5 beste kettlebell oefeningen 

Een training met kettlebell oefeningen zorgt voor een combinatie van kracht, stabiliteit en cardio. Een kettlebell kan voor veel oefeningen gebruikt worden, hierdoor is het mogelijk om meerdere spiergroepen tegelijk te trainen. Bovendien zorgen de dynamische...

Top 5 Turkesterone supplementen voor 2025 

Top 5 Turkesterone supplementen voor 2025 

Turkesterone supplementen worden steeds populairder onder sporters en fitnessliefhebbers. Het supplement, afkomstig uit de Ajuga Turkestanica-plant, staat bekend om het ondersteunen van spiergroei en herstel. Het gebruik van turkesterone is een plantaardig alternatief...

De beste squatproof leggings voor 2025

De beste squatproof leggings voor 2025

Het kiezen van de juiste sportlegging kan een complex proces zijn, gevuld met talloze opties en overwegingen. In deze gids geeft Turkesterone je enkele tips en verkennen wij de beste squatproof leggings op de markt. Ook komen de belangrijkste factoren...

De beste powerlift schoenen voor 2025

De beste powerlift schoenen voor 2025

Powerlifting wint steeds meer aan populariteit en is niet langer alleen voorbehouden aan een selecte groep in gespecialiseerde sportscholen, maar wordt inmiddels door een breder publiek omarmd. Net als bij andere sporten zijn goede schoenen essentieel voor optimale...

Alles wat je moet weten over deloaden 

Alles wat je moet weten over deloaden 

Wil je meer uit je trainingen halen en tegelijkertijd blessures voorkomen? Een deload week, ook bekend als een rustweek, kan je daarbij helpen. Het is een geplande week waarin je minder intensief tot helemaal niet traint, zodat je lichaam kan herstellen. Spieren,...

Waarom koud douchen na het sporten 

Waarom koud douchen na het sporten 

Na een zware training is een koude douche misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch blijkt koud douchen na het sporten steeds populairder te worden onder sporters. Het koude water helpt niet alleen bij herstel, maar kan je ook energie geven voor de rest van de...