Vetpercentage berekenen

door | 23 augustus 2022 | Afvallen

Je vetpercentage berekenen: hoe doe je dat?Ben jij benieuwd hoe je jouw vetpercentage kunt berekenen? In dit artikel vertellen we je er alles over! Misschien wil je graag afvallen, een gezonder vetpercentage bereiken of meer spiermassa opbouwen. Op onze informatieve website vind je alles over het voedingssupplement Turkesterone en Ajuga Turkestanica.

Wil je een gezond vetpercentage bereiken, dan kan het voedingssupplement Turkesterone je daarbij helpen. Maar wat is het vetpercentage precies? Wat is nou precies een gezond vetpercentage? Op wat voor manieren kun je dit berekenen? En wat kan Turkesterone hierbij voor jou betekenen? Op deze – en meer – vragen geven wij je in dit artikel het antwoord. Lees snel verder en ontdek hoe jij jouw vetpercentage kunt berekenen en nog veel meer!

Wat is het vetpercentage?

Voordat we je vertellen hoe je jouw vetpercentage kunt berekenen, is het eerst belangrijk te weten wat het vetpercentage precies is. Onder vetpercentage verstaan we de totale hoeveelheid vet gedeeld door het totale lichaamsgewicht. Het vetpercentage laat je zien hoe jouw lichaam samengesteld is.

Des te hoger je vetpercentage is, des te meer lichaamsvet je hebt. Heb je een lager vetpercentage, dan is je spiermassa beter te zien. Het vetpercentage is dan ook iets wat veel mensen willen meten, zodat ze precies weten hoeveel lichaamsvet zij hebben. Wel is het goed om te weten dat het vetpercentage al je lichaamsvet betreft, waaronder ook het essentiële lichaamsvet valt. Je meet dus niet alleen de ongezonde vetten, maar ook de gezonde vetten.

vetpercentage-verlagen

Wat is een gezond vetpercentage?

Wil je afvallen, dan wil je af van je overtollige vetweefsel om er zo voor te zorgen dat je vetpercentage omlaag gaat. Het kan echter wel zo zijn dat je vetpercentage daalt, maar dat je geen gewicht verliest. In dat geval is er sprake van een verbetering van je lichaamssamenstelling, waarbij je vetweefsel verloren hebt en iets meer spiermassa hebt opgebouwd.

Vrouwen tussen de 18 en 30 jaar dienen een vetpercentage tussen de 18 en 25% te hebben. Voor mannen rond dezelfde leeftijd is een vetpercentage tussen de 8 en 17% een gezond vetpercentage. Je ziet dat een gezond vetpercentage voor vrouwen dan ook hoger is dan voor mannen.  Bij vrouwen hoopt het vet vooral op de heupen, billen, buik en benen op. Bij mannen stapelt zich dit vooral op de buik op.

Hoe dit precies komt? Als vrouwen zwanger worden, kunnen ze de baby voeden uit hun eigen reserves. Hierdoor houden ze voldoende vet op de plek waar dit nodig is. Het kan zijn dat een vetpercentage te hoog of te laag is. Wat de gevolgen daarvan zijn, leggen we aan je uit!

vetpercentage-berekenen

Gevolgen te hoog vetpercentage

Een te hoog vetpercentage kan diverse gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo heb je met een te hoog vetpercentage meer kans op diverse ziektes. Denk aan hart- en vaatziekten, een herseninfarct, diabetes en verschillende vormen van kanker. Ook vergroot het de kans op blessures tijdens het sporten. Vet rond de organen zorgt bovendien voor een grotere kans op ontstekingsreacties. Daarom is het erg belangrijk ervoor te zorgen dat je vetpercentage niet te hoog wordt.

Gevolgen te laag vetpercentage

Een te laag vetpercentage kan ook diverse gevolgen hebben. Zo kan dit samengaan met verstoord eetgedrag en ziektes zoals anorexia en boulimia. Bij vrouwen kan een te laag vetpercentage resulteren in de Female Athlete Triad. Dit is een syndroom waarbij veel energie verbruikt wordt, maar er sprake is van verstoord eetgedrag en/of een verlaging van het vetpercentage. Intensief trainen en onvoldoende eten zorgt ervoor dat de menstruatie onregelmatiger wordt of de vrouw zelfs niet meer ongesteld wordt.

Dit komt doordat de aanmaak van oestrogeen tevens afneemt. Dit kan tevens optreden bij mannen, dan neemt de testosteronproductie af. Ook kan er botontkalking optreden en andere symptomen en klachten zoals depressie, een verminderde concentratie, droge huid, lage bloeddruk, een duizelig gevoel en vermoeidheid.

Hoe wordt het vetpercentage berekend?

Er zijn diverse manieren om het vetpercentage te berekenen. Zo kun je kiezen voor een huidplooimeting, de US Navy methode, een BIA meting en een snelle meting via een online calculator. Lees hieronder meer over de verschillende manieren om het vetpercentage te berekenen en hoe de metingen worden uitgevoerd.

Huidplooimeting

Bij een huidplooimeting meet je op een nauwkeurige manier de vetmassa van je lichaam. Je doet dit door op enkele plekken van het lichaam met een huidplooimeter de dikte van de huidplooi te meten. Aan de hand daarvan kun je zien wat de totale vetmassa van het lichaam is. Op basis van de dikte van de huidplooi is het mogelijk het vetpercentage te berekenen. Je kunt een 4 punts huidplooimeting doen of een 7 huids huidplooimeting. Bij beide metingen meet je op 4 of op 7 punten van het lichaam.

US Navy methode

De US Navy methode is ook een manier om je vetpercentage te berekenen. Deze methode is in 1984 bedacht door Hodgson en Beckett en wordt vooral door de Amerikaanse marine gebruikt. Het enige wat je nodig hebt, is een meetlint. Wanneer je je taille, lengte en halsomtrek opmeet, kom je te weten wat je vetpercentage precies is. Bij vrouwen wordt ook de omtrek van de heupen meegenomen. De US Navy methode is enkel een betrouwbare methode voor mensen die ouder dan 18 zijn en geen afwijkende lichaamsbouw hebben. Hiermee bedoelen we dat ze geen obesitas of anorexia hebben.

BIA meting

De BIA meting is een vrij eenvoudige manier om je vetpercentage te berekenen. Je krijgt hierbij een klein stroomstootje waar je niets van voelt. De meting gebeurt via de handen of voeten. Aan de hand van de weerstand wordt de geleiding gemeten. Des te groter de vetvrije massa is, des te groter het geleidingsvermogen van het lichaam zal zijn. Middels de BIA meting kan bepaald worden wat de watercompartimenten in het lichaam zijn. Voor een BIA meting heb je een speciale lichaamsanalyse weegschaal nodig. Des te beter de kwaliteit van de weegschaal, des te nauwkeuriger wordt het vetpercentage gemeten. Deze weegschaal wordt veel thuis gebruikt.

vetpercentage-meten

Snel je vetpercentage weten?

Wil je snel je vetpercentage weten, dan kun je dit het beste doen met de US Navy methode. Wel is het goed te weten dat het resultaat vaak minder nauwkeurig is dan een huidplooimeting of BIA meting. Je kunt ook online je vetpercentage meten via een speciale online calculator. Voor meer zekerheid raden we echter de US Navy Methode of een huidplooimeting aan.

Vetpercentage en BMI

Met de Body Mass Index (BMI) kun je ook je vetpercentage berekenen, hetzij dit diverse beperkingen kent. Zo wordt het BMI berekend door je gewicht door je lengte te delen. Er zijn speciale richtlijnen omtrent wat een gezond BMI is.

Het BMI kan het vetpercentage bevestigen, maar vaak ook niet. Stel dat je slank bent, dan kan je vetpercentage alsnog hoog zijn. Vaak is er dan sprake van veel visceraal vet. Onder vet valt het subcutaan vet en het visceraal vet. Visceraal vet is het tastbare vet tussen huid en spieren. Subcutaan vet is zichtbaar en kun je vastpakken. Visceraal vet bevindt zich in- en rond de organen, zoals de lever, nieren en alvleesklier.

Heb je veel visceraal vet, dan is dit gevaarlijker dan subcutaan vet. Het kan namelijk zorgen voor een grotere kans op diabetes type 2. Je kunt beter je vetpercentage berekenen dan je BMI berekenen. Dit omdat ook het visceraal vet wordt meegewogen in de berekening en je zo beter kunt weten of je gezond bent. Een slank lichaam zegt namelijk niet alles.

Spieren opbouwen en vetpercentage verlagen met Turkesterone

Met Turkesterone kun je jouw spieren opbouwen en je vetpercentage verlagen. Misschien zit je er al een tijdje te denken om supplementen te gaan slikken waarmee je kunt zorgen voor meer spiermassa. Daar kun je niet alleen meer kracht en spiermassa mee opbouwen, maar ook je vetpercentage mee verlagen en je libido mee verhogen.

Met turkesterone je vetpercentage verlagen

Turkesterone is een natuurlijk extract dat over een volledig anabole werking beschikt. Het wordt gewonnen uit de Ajuga Turkestanica plant en in de Oosterse wereld al eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel. Ook wordt het veel door bodybuilders gebruikt. Turkesterone maakt het mogelijk om sneller spiermassa op te bouwen en je vetpercentage te verlagen. Stel dat het tot nu toe telkens niet gelukt is, dan kan Turkesterone echt een uitkomst bieden.

Voeg turkesterone in gedoseerde mate toe aan een eiwitrijk voedingsschema en werk aan een gezond vetpercentage. Onze supplementen zorgen er niet alleen voor dat jouw spiermassa sneller groeit, maar helpen je ook om betere prestaties te leveren. Doordat je glycogeenvoorraden verhogen, raken je spieren minder snel vermoeid.

Wil jij jouw vetpercentage verlagen en sneller spiermassa opbouwen? Probeer dan Turkesterone uit en ontdek het effect van onze supplementen op jouw vetpercentage.

door | 23-08-2022

Jurgen de Vries

Jurgen de Vries

Passievolle fitnessfanaat die dagelijkse routines deelt voor een gezonder leven. Inspirerend, motiverend en altijd op zoek naar de volgende grote workout trend

Sneller spiermassa opbouwen

Turkesterone AanbiedersTurkesterone stimuleert snellere aanmaak van proteïnes, waardoor je sneller spieren opbouwt en het brede lichaam krijgt waar je van droomt. Een natuurlijke en veilige anabole werking.

Voordelen van een plafond pull-up bar 

In tegenstelling tot de vrijstaande modellen, besparen plafond pull-up bars je een hoop ruimte. Ze passen perfect in ruimtes zoals garages zonder in de weg te staan. Plafond pull-up bars zijn gemaakt van stevige materialen zoals staal en aluminium. Dit betekent dat ze...

De top 5 crossfit schoenen voor dames in 2024: crush je WOD 

Op zoek naar de beste crossfit schoenen voor dames om je WOD (workout of the day) mee te domineren? Zoek dan niet verder, wij hebben de vijf beste crossfit schoenen voor je op een rijtje gezet. Tijdens het sporten belast je je benen meer dan bij een wandeling. Je...

De beste CrossFit grips: voor betere prestaties en bescherming van je handen 

Als je meer uit CrossFit wilt halen en tegelijkertijd je handen wil beschermen, zijn CrossFit grips onmisbaar. Als je ooit een training, ook wel bekend als WOD, hebt gedaan zonder de juiste bescherming, weet je dat blaren en eeltvorming onvermijdelijk zijn. Dit is de...

De beste powerlift schoenen op een rij 

Powerlifting, een discipline die steeds meer aan populariteit wint. Voorheen werd powerlifting voornamelijk geassocieerd met een selecte groep enthousiastelingen in gespecialiseerde sportscholen. Tegenwoordig is het echter een sport die door velen wordt omarmd. En net...

Een uitgebreide gids voor squatproof leggings

Het kiezen van de juiste sportlegging kan een complex proces zijn, gevuld met talloze opties en overwegingen. In deze gids geeft Turkesterone je enkele tips en verkennen wij de beste squatproof leggings op de markt. Ook komen de belangrijkste factoren...

Nootropics – De complete gids voor betere cognitieve prestaties

Ben je op zoek naar manieren om je cognitieve prestaties te verbeteren? Dan is het misschien tijd om nootropics te overwegen. Nootropics zijn voedingssupplementen die je cognitieve functies kunnen verbeteren, zoals geheugen, concentratie, creativiteit en motivatie. In...

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha, ook wel bekend als Withania somnifera, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het is een adaptogene plant die bekend staat om zijn vermogen om het lichaam te helpen omgaan met stress en angst. De populariteit neemt...

Waarom supplementen zo belangrijk zijn voor je spiergroei en gezondheid 

Supplementen kunnen een belangrijke rol spelen bij het helpen bij het groeien van spieren. Hoewel voeding en training de sleutel zijn tot spiergroei, kunnen supplementen jouw voeding en training versterken en jouw prestaties verbeteren. Lees daarom verder waarom...

Turkesterone of Creatine gebruiken – de verschillen uitgelegd 

Creatine en turkesterone zijn twee supplementen die worden gebruikt om sporters te helpen hun prestaties te verbeteren. Hoewel ze beide worden gebruikt om spiermassa te vergroten, hebben ze verschillende kenmerken en verschillende gebruiksmogelijkheden. In dit...

Spiermassa opbouwen: zo doe je dat! 

Benieuwd hoe spiermassa opbouwen precies werkt? Turkesterone vertelt je er alles over! Wij zijn een onafhankelijke en informatieve website waar je alle ins en outs kunt lezen over het voedingssupplement Turkesterone. Spiermassa opbouwen valt perfect te combineren met...

Gerelateerde artikelen

Voordelen van een plafond pull-up bar 

Voordelen van een plafond pull-up bar 

In tegenstelling tot de vrijstaande modellen, besparen plafond pull-up bars je een hoop ruimte. Ze passen perfect in ruimtes zoals garages zonder in de weg te staan. Plafond pull-up bars zijn gemaakt van stevige materialen zoals staal en aluminium. Dit betekent dat ze...

De top 5 crossfit schoenen voor dames in 2024: crush je WOD 

De top 5 crossfit schoenen voor dames in 2024: crush je WOD 

Op zoek naar de beste crossfit schoenen voor dames om je WOD (workout of the day) mee te domineren? Zoek dan niet verder, wij hebben de vijf beste crossfit schoenen voor je op een rijtje gezet. Tijdens het sporten belast je je benen meer dan bij een wandeling. Je...

De beste powerlift schoenen op een rij 

De beste powerlift schoenen op een rij 

Powerlifting, een discipline die steeds meer aan populariteit wint. Voorheen werd powerlifting voornamelijk geassocieerd met een selecte groep enthousiastelingen in gespecialiseerde sportscholen. Tegenwoordig is het echter een sport die door velen wordt omarmd. En net...

Een uitgebreide gids voor squatproof leggings

Een uitgebreide gids voor squatproof leggings

Het kiezen van de juiste sportlegging kan een complex proces zijn, gevuld met talloze opties en overwegingen. In deze gids geeft Turkesterone je enkele tips en verkennen wij de beste squatproof leggings op de markt. Ook komen de belangrijkste factoren...

Nootropics – De complete gids voor betere cognitieve prestaties

Nootropics – De complete gids voor betere cognitieve prestaties

Ben je op zoek naar manieren om je cognitieve prestaties te verbeteren? Dan is het misschien tijd om nootropics te overwegen. Nootropics zijn voedingssupplementen die je cognitieve functies kunnen verbeteren, zoals geheugen, concentratie, creativiteit en motivatie. In...