Kurkuma is een felgele specerij die afkomstig is van de wortel van de Curcuma longa plant. Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken en staat bekend om zijn sterke smaak en gele kleur. Maar naast het gebruik in de keuken, wordt kurkuma ook al eeuwenlang toegepast in de traditionele geneeskunde vanwege de vele mogelijke gezondheidsvoordelen.
Wat is de functie van kurkuma?
Kurkuma staat vooral bekend om zijn antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben. De sterkst werkzame stof in kurkuma is curcumine, een stof die helpt bij het bestrijden van ontstekingen in het lichaam. Door kurkuma te gebruiken, zou je het herstelproces kunnen versnellen. Dit heeft ervoor gezorgd dat kurkuma ook een nuttig en veelgebruikt kruid is onder sporters.
Hoe gebruik je kurkuma?
Kurkuma kan op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt het toevoegen aan je maaltijden, zoals soepen, stoofschotels, smoothies en aan rijst tijdens het koken om het een gele kleur te geven. Let op, want kurkuma heeft een erg sterke smaak. Voor degenen die de smaak te sterk vinden, zijn er ook kurkuma-supplementen in de vorm van capsules of poeders. Deze supplementen hebben geen smaak maar wel een hogere concentratie curcumine, waardoor de effecten worden versterkt.
Wanneer kan je kurkuma het beste innemen?
Het is handig om kurkuma tijdens of na een maaltijd in te nemen, omdat het dan beter wordt opgenomen door het lichaam. Het combineren van kurkuma met zwarte peper kan ook helpen, omdat piperine, een stof in zwarte peper, de absorptie van curcumine verbetert. Veel supplementen zullen daarom ook een combinatie zijn van kurkuma en zwarte peper. Sporters kunnen baat hebben bij het innemen van kurkuma na een training om ontstekingen te verminderen en het herstel te bevorderen.
In welke voeding zit kurkuma?
Kurkuma is te vinden in verschillende gerechten uit de Aziatische keuken, zoals curry’s, rijstgerechten en soepen. Het wordt met name gebruikt in poedervorm, maar je kunt ook een verse kurkumawortel gebruiken. In supermarkten en natuurwinkels zijn er ook tal van producten beschikbaar die kurkuma bevatten, zoals thee, sappen en energierepen. Mogelijkheden genoeg om het op dagelijkse basis binnen te krijgen!
Heeft kurkuma bijwerkingen?
Over het algemeen is kurkuma veilig om te consumeren, maar in grote hoeveelheden, net zoals bij veel andere kruiden, kan het bij sommige mensen maagklachten veroorzaken. Het is altijd goed om te beginnen met een kleine hoeveelheid om te zien hoe je lichaam reageert. Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten voorzichtig zijn met kurkuma, want het kan mogelijk de bloedstolling beïnvloeden.
Is kurkuma een lichaamseigen stof?
Nee, kurkuma is een kruid en daarom geen lichaamseigen stof. Het is een natuurlijke specerij die je via voeding of supplementen kunt binnenkrijgen. Hoewel het lichaam zelf geen kurkuma produceert, kan het wel profiteren van de gezondheidsvoordelen die het biedt.
Kurkuma in een (gele) flits uitgelegd. Meer weten over andere kruiden en supplementen? Bekijk onze kennisbank en verbreed je kennis.